hits

Èn kylling, flere middager

Det er ikke så ofte jeg helsteker kylling, men min sønn elsker det og det er egentlig en ufattelig enkel måte å tilberede en middag på. Én kylling blir til flere gode middager, og vi bruker hele den bevingede saken, fra ytterst til innerst. Det føles bra. Når man først velger å ete dyr, kan man godt ha et litt bevisst forhold til hva man velger, og utnytte hele matemnet fremfor å kaste halvparten. Jeg fant økologisk kylling fra Stange i frysedisken på Rema. Én kylling blir til minst tre middager hos oss.

Saksgangen er omtrent slik: 

1. Helstekt kylling.

Kyllingen gnis inn med havsalt og kvernet pepper. Så moser jeg hvitløk, friske urter - f.eks timian, salvie og oregano (man kan også bruke tørkede urter), smør/klarnet smør eller olivenolje samt litt sitronsaft i en morter. Lag noen snitt i skinnet på kyllingen, og stapp inn urteguffe. I bunnen av en römertopf eller en annen ildfast form legger jeg poteter i store biter, sammen med timian, salt, olivenolje og litt vann (ca 1-2 cm). Den hele kyllingen legges på toppen. Ha på lokk og sett römertopfen i kald ovn. Stekes på 225 grader i ca 1,5 time.  Hvis du bruker en annen form, bør den være litt dyp, og så kan den dekkes til med aluminiumsfolie.

Hele middagen i en form, det liker jeg. Ikkeno fuss. Server evt. med en salat dersom du ønsker flere grønnsaker.   

2. Plukke skroget

Når det ovnsbakte festmåltidet er over, plukkes skroget for restkjøtt. Dette fryser jeg ned eller har liggende i kjøleskapet. Det er utmerket til en gryterett eller i en mettende salat. Eller man kan lage noe påleggaktig, slik som dette, bare at man erstatter tunfisken med kylling.

3. Koke kraft

Til slutt koker jeg kraft på skroget - viktig, viktig! Hvorfor? For det første, fordi det er den beste kraft og smakstilsetter som fins. Dessuten har kraft en rekke helende egenskaper, som du kan lese mer om HER. Det er superenkelt. Man legger skrog og bein i en gryte og fyller i vann til det dekker skroget. Kok opp og la det simre i 2-12 timer. Man kan godt ha i litt grønnsaker mot slutten for å smaksette krafta enda mer, men det er ikke nødvendig. Etter noen timer har du flytende gull i gryta, som kan brukes som base i supper og gryteretter. Eller drikkes som buljong, for påfyll av litt mineraler og sporstoffer. 

Good luck with the chicks!

3 kommentarer

Kristine

16.02.2018 kl.20:22

Takk for deilig oppskrift, er skrevet ut og skal prøves snarest! :)

ingerslilleverden.blogg.no

24.02.2018 kl.21:51

Kylling er så godt og det kan jo lages så mange ulike retter :D

Dette så kjempegodt ut :) . Fortsatt god helg! <3

HanneMarie

12.04.2018 kl.10:52

Utrolig god! Lagde den i går og er suuuuper fornøyd!

Skriv en ny kommentar