Ro og mak i Polmak

(Dette innlegget sto opprinnelig på trykk i Harvest, men jeg supplerer med litt flere bilder her på bloggen.)

HVOR: Polmakmoen Gjestegård i Tana kommune i Finnmark.
HVORFOR: Her kan du bo i en gamme, mens du jakter på nye eventyr.

Langt mot nord, omgitt av blomstrende enger, fins et eventyrlig lite hobbitrike. I Tana kommune, tett inntil finskegrensa, finner du Polmakmoen Gjestegård, der du får leie din egen gamme.

Usikker på hva en gamme er? En gamme er en hytte dekket av jord eller torv, sval om sommeren og varm om vinteren. Gammene forbindes ofte med samer, men har i tidligere tider vært benyttet over hele landet. Gammene på Polmakmoen er imidlertid innredet som moderne campinghytter, med oppholdsrom/kjøkken, soverom og bad.

Vi trengte et overnattingssted på vår ferd fra Kirkenes til Gamvik og ringte Polmakmoen Gjestegård for å høre om de hadde rom til oss. Og siden vi planla noen avstikkere på vei dit (les: noen må fiske), spurte vi om vi måtte være der innen noe bestemt klokkeslett. Svaret vi fikk var: "Vi bruke ikke klokke".
Kommentaren er betegnende for stedet og atmosfæren her. Her er det intet som trenger seg på, annet enn grønnhet, stillhet og klynger med geiterams.

Lakseelva Tana med sideelva Polmak renner like ved, og mange som tar turen innom gjestegården er hobbyfiskere med brus i blodet og håp i svaiende snøre.
Men ønsker du noe annet enn å løpe frem og tilbake langs elvebredden, kan du likevel finne deg til rette på Polmakmoen. Stedet er et ypperlig utgangspunkt for fine fjellturer, kanoturer eller små rusleturer. Eller man kan ganske enkelt lene seg tilbake og nyte utsikten fra gapahuken med noe godt i glasset.

Vår vert Jan-Arne passer også på å nevne at hver gamme er innredet med vindu i taket, fordi barn som unnfanges under nordlyset sies å bli ekstra begavede.
Og har du en indre hobbit som gjerne vil utfolde seg, har du kommet til rett sted. Både Frodo Lommelun og Ronja Føverdatter ville følt seg hjemme på eventyrlige Polmakmoen.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits