Hvite bønner i himmelsk marinade
Har du ikke elsket bønner før, så kommer du til å gjøre det nå. Denne retten innebærer flere dagers tålmodig venting. Velsignet enkel er den å lage, men det tar tid. For noen virker det sikkert helt meningsløst å skulle bruke flere dager på en liten rett, dere kan bare slutte å lese nå og finne "faster food" et annet sted. For sånne raringer som meg er det bare kos. Jeg er en sånn som blir glad av å se en bolle med bønner i bløt på kjøkkenbenken.
Oppskriften fant jeg i den superfine boka om bønner og linser som jeg har omtalt her. Resultatet er verdt å vente på, sann mine ord.
Ifølge forfatteren av boka er denne retten som skapt for et festbord, og passer for eksempel fint i et spleiselag. Bønnene skal først bløtlegges minst ett døgn, så kokes, og til sist marineres i tidenes marinade, gjerne i et par dager.
6 porsjoner:
500 g små hvite bønner, bløtlagt i minst ett døgn
2 liter lettsaltet vann eller god kraft
noen laurbærblader
Ha de ferdig bløtede bønnene i en stor kjele, sammen med lettsaltet vann/kraft og laurbærblad. La bønnene småkoke under lokk til de er møre. Når de er ferdige, settes kjelen til side, slik at bønnene får hvile en halvtime i kokevannet.
Marinade:
4 fedd hvitløk
1 ts havsalt
1-2 ss tørket timian
1/2 dl balsamicoeddik
4 dl extra virgin olivenolje
3 ss økologisk tomatpuré
1/2 dl tamari soyasaus
revet skall av en øko sitron
revet skall av en øko appelsin
nykvernet pepper
Knus hvitløk i en morter sammen med havsalt og timian og bland massen sammen med de øvrige marinade-ingrediensene i en stor bolle som rommer bønnene. Når bønnene er ferdig kokt og hvilt, helles vannet av, og bønnene blandes godt inn i marinaden.
Legg et lokk eller en tallerken over bollen, og sett den på et kjølig sted (men helst ikke i kjøleskapet), i minimum ett døgn. Ekstra gode blir bønnene om de får et par døgn i marinaden. Såh er det endelig klart for fest :)
02.03.2016 kl.08:56
Espen Mathisen
04.03.2016 kl.10:33
Elisabeth
05.03.2016 kl.20:35
Men - har en del bønner som jeg ikke alltid vet hvordan jeg best skal få brukt. Håper vi få se mange flere bønne- oppskrifter fra boka di :)
Anne
21.05.2018 kl.21:20
Une
22.05.2018 kl.08:26