hits

Hvite bønner i himmelsk marinade

Har du ikke elsket bønner før, så kommer du til å gjøre det nå. Denne retten innebærer flere dagers tålmodig venting. Velsignet enkel er den å lage, men det tar tid. For noen virker det sikkert helt meningsløst å skulle bruke flere dager på en liten rett, dere kan bare slutte å lese nå og finne "faster food" et annet sted. For sånne raringer som meg er det bare kos. Jeg er en sånn som blir glad av å se en bolle med bønner i bløt på kjøkkenbenken. 

Oppskriften fant jeg i den superfine boka om bønner og linser som jeg har omtalt her. Resultatet er verdt å vente på, sann mine ord.

Ifølge forfatteren av boka er denne retten som skapt for et festbord, og passer for eksempel fint i et spleiselag. Bønnene skal først bløtlegges minst ett døgn, så kokes, og til sist marineres i tidenes marinade, gjerne i et par dager.6 porsjoner:

500 g små hvite bønner, bløtlagt i minst ett døgn

2 liter lettsaltet vann eller god kraft

noen laurbærblader

Ha de ferdig bløtede bønnene i en stor kjele, sammen med lettsaltet vann/kraft og laurbærblad. La bønnene småkoke under lokk til de er møre. Når de er ferdige, settes kjelen til side, slik at bønnene får hvile en halvtime i kokevannet.

Marinade:

4 fedd hvitløk

1 ts havsalt

1-2 ss tørket timian

1/2 dl balsamicoeddik

4 dl extra virgin olivenolje

3 ss økologisk tomatpuré

1/2 dl tamari soyasaus

revet skall av en øko sitron

revet skall av en øko appelsin

nykvernet pepper

Knus hvitløk i en morter sammen med havsalt og timian og bland massen sammen med de øvrige marinade-ingrediensene i en stor bolle som rommer bønnene. Når bønnene er ferdig kokt og hvilt, helles vannet av, og bønnene blandes godt inn i marinaden. 

Legg et lokk eller en tallerken over bollen, og sett den på et kjølig sted (men helst ikke i kjøleskapet), i minimum ett døgn. Ekstra gode blir bønnene om de får et par døgn i marinaden. Såh er det endelig klart for fest :)

5 kommentarer

02.03.2016 kl.08:56

Denne retten skal prøves. Bønnoman.

Espen Mathisen

04.03.2016 kl.10:33

Denne skal prøves. Flott skrevet.

Elisabeth

05.03.2016 kl.20:35

Nam - når jeg leser oppskriften så skjønner jeg jo at den nok smaker godt. Må bare planlegge litt i forkant. Har en del svarte bønner som er bløtlagte og kokte liggende i kjøleskapet. I morgen blir det meksikansk-suppe på meg og minsten. Vi har "jente - dag" :)

Men - har en del bønner som jeg ikke alltid vet hvordan jeg best skal få brukt. Håper vi få se mange flere bønne- oppskrifter fra boka di :)

Anne

21.05.2018 kl.21:20

Virker kjempegodt! Hvor lenge holder de i marinaden?

Une

22.05.2018 kl.08:26

Anne: Usikker på det, men innenfor en uke kanskje?

Skriv en ny kommentar