Klarnet smør - skuddsikker metode!

Det har vært noen oppskrifter her på bloggen som inneholder klarnet smør, og flere vil det nok komme. Derfor tenkte jeg det var på sin plass å gjennomgå steg for steg hvordan man klarner smør. Klarnet smør kalles også ghee og har sitt opphav i India. I Inda bruker man å koke smøret på omstendelig vis for å lage ghee, og det får ofte en noe karakteristisk smak.

Jeg ønsker å beholde den gode smørsmaken og klarner derfor på svak varme. Poenget med å klarne smøret er å separere fettet fra melkeproteinet (kaseinet). Da får man et melkefett som som regel tåles godt av melkeintolerante. Min ellers så sensitive sønn tåler klarnet smør godt, dersom jeg er nøye med tilberedningen. 

Klarnet smør brukes slik man ellers ville brukt vanlig smør. Både på skiva, i matlaging og i kakebakst. 

Klarnet smør/ghee er et sunt mettet fett, og et langt bedre alternativ enn margarin som inneholder herdede planteoljer.Slik går man frem:

1. Del en pakke smør i to, og legg det i en liten gryte.

2. Legg en teskje opp-ned under gryta eller bruk en mynt å legge under, slik at gryta blir stående lett på skrå. Du kan så vidt se på bildet hvordan jeg har gjort det.

3. Sett plata på laveste varme og følg litt med mens smøret smelter. 

3. Grunnen til at du skal følge med, er at hvis det blir stående for lenge flyter melkeproteinet til toppen, og det vil vi unngå. På min komfyr med keramisk topp tar det ca 30 min før smøret er klarnet. 

4. Det smeltede smøret skal nå se ut som på bildet. Så fort smøret er smeltet og har skilt seg, settes gryta til side. 

6. Løft gryta forsiktig fra komfyren og hell smøret gjennom et kaffefilter (anbefaler et gjenbruks-kaffefilter, det funker fint) over på glass. Hell forsiktig til du nærmer deg proteinrestene (det lyse grumset) som ligger på bunnen. Slå bunnfallet ut i vasken.

7. Voila - klarnet smør! 

9 kommentarer

Elisabeth

25.01.2014 kl.19:48

Takk for oppklaring, har et (svindyrt sådan) glass med dette i kjøleskapet, og har egentlig ikke visst hva det skal brukes til! :)

Elisabeth

26.01.2014 kl.10:13

Interessant å høre at dette tåles bedre av melkeintolerante - neste for godt til å være sant. Dette vil jeg prøve ut her hjemme :)

Une

26.01.2014 kl.11:55

Elisabeth: Ja, prøv det Elisabeth! Jeg var skeptisk til å begynne med, men nå har vi brukt det i et halvt års tid og det funker fint.

Maiken

27.02.2014 kl.22:00

er det samme hva slags smør man bruker? kan man også bruke margarin og lett margarin?

Une

28.02.2014 kl.10:14

Maiken: Kun ekte smør, hvis ikke har det ingen hensikt!! :)

Magnus

11.01.2017 kl.17:19

supert tips, takk så mye! Kan man bruke saltet smør eller det usaltet du brukte?

Une

11.01.2017 kl.21:22

Magnus:Bruker vanlig saltet smør :)

Magnus

13.01.2017 kl.11:54

Fantastisk! Da er mye penger spart :-)

Sigrunn B

20.01.2017 kl.13:37

Jeg vil tipse om at man kan få litt mer fett ut av smøret hvis man etter første klarning setter gryta ut til kjøling. Da blir fettet stivt, og jeg kan lage et lite hull i fettlaget så det flytende hvite kan renne ut i vasken. Så gjør jeg prosessen én gang til i en liten kjele, og jeg får mer ut av pakka. Jeg klarner oftest tre pakker av gangen.

Skriv en ny kommentar

hits