Tørket grønnkål til vinterbruk

Det går opp og ned i kjøkkenhagelivet - som i livet ellers. Grønnkålen vi plantet med flid, og som jeg hadde mange slags planer for, står så godt som ribbet tilbake. Der har nemlig sneglene hatt fest.

 

Grønnkål er ikke nødvendigvis så lett å få tak i, men jeg fant heldigvis en solid sak på torvet. Grønnkål er en av de mest næringsrike grønnsakene, og fin å piffe opp vinterens kraftgryter med.

Jeg syns det er smart å tørke grønnkål, og deretter male den i foodprosessoren. Man kan fint fryse grønnkål, men frysen min er fylt til randen om dagen, og derfor er det fint med alt som kan fylles på glass og settes i boden.

Dessuten - barn kan være litt skeptiske til store grønne blader i middagsmaten (i alle fall mitt barn), mens små grønne prikker som ligner urter lettere kan aksepteres :)

Slik gjør du:

Fjern alle stive stilker på grønnkålbladene. Fordel bladene utover platene og tørk dem i dehydratoren på urteprogram noen timer eller over natta. De tørkede bladene has i en foodprosessor og kjøres noen runder med kniven. Fyll på glass og sett dem et mørkt sted.

PS: Man kan fint tørke dem i stekeovn også, sett på laveste varme og ha ovnsdøra på gløtt.

Frisk grønnkål er for øvrig kjempegod å sautere som tilbehør til fisk eller kjøtt, oppskrift finner du her.

Er det noen av dere som har fått tak i grønnkål noe sted? I så fall hvor? Og hva bruker du den til?

12 kommentarer

Karoline

24.09.2013 kl.13:52

Jeg er positivt overrasket over tilgangen til grønnkål i Trondheim! flytte hit for studie etter å ha bodd i Oslo og var litt nervøs mtp. tilgang til enkelte ting. Men har funnet det både på Meny, Coop og til og med en Rema ! fantastisk bra :) Jeg bruker grønnkål i mine daglige grønne shakes og til tider i salater.

hilde

24.09.2013 kl.14:19

Jeg går med planer om å integrere grønnkål i kosten, og det med tørkingen var jo smart, det hadde jeg ikke tenkt på! Forresten, har du noen bøker å anbefale om bruk av dehydrator? Jeg har akkurat kjøpt meg en dehydrator og vil jo gjerne maksimalisere utbytte :-)

Une

24.09.2013 kl.15:27

Karoline: Bra å høre at det er lettere å få tak i grønnkål! For et par år siden var det nesten umulig. Her som jeg bor har jeg sjelden sett det i butikken, bortsett fra en gang på Coop.

Une

24.09.2013 kl.15:29

hilde: Har dessverre ikke noen tips vedr. bøker om tørking. Da jeg kjøpte min dehydrator (excalibur) fulgte det med et tykt hefte med tips og oppskrifter, men det tror jeg vi har rotet bort gitt ;)

gladerebarn

17.10.2013 kl.18:15

Idag fikk jeg grønnkål i posen fra Oslo Kooperativ:) Tenker på å tørke i stekeovn etter din oppskrift. Men hva bruker du tørket, knust grønnkål til?

Une

18.10.2013 kl.10:17

gladerebarn: Bruker den i supper, kraftgryter, kjøttsaus etc. Lurer inn litt her og der :)

gladerebarn

23.10.2013 kl.17:02

Oj, der sved jeg av hele grønnkålsamlingen gitt. Stekeovnen går helt ned til 30 grader. Men den likte visst ikke å ha døren på gløtt. Elektronisk steketermometer har visst sin bakside. Det gikk bra så lenge innstillingen var varmluft og døren igjen. Bedre lykke neste gang:( :)

Une

24.10.2013 kl.10:39

gladerebarn: Oh no, så kjedelig!!! Velvel, man lærer så lenge man lever :)

Astri Hetland

03.11.2014 kl.17:18

Kjempebra blogg,her finner jeg mye godt som faller i smak. Jeg har dyrket endel grønnkål, smart grønnsak som kan høstes hele vinteren. Smart å dyrke den i hagekasser( pallekarmer) gjødsle med tang ,det sies at sneglene ikke liker det. Du burde også prøve strandkål, vill kål som vokser på enkelte strender. Et annet råd er kaffegrut rund kassene. Jeg har ikke hatt snegler id et hele tatt i år.

Une

03.11.2014 kl.20:52

Astri Hetland: Takk for mange gode tips! Skal forske litt på strandkål... :)

Trond Henning Monan

23.10.2016 kl.11:38

Fint å google tørking av grønnkål, vips så finner jeg une`s matblogg:)

Une

23.10.2016 kl.12:31

Trond Henning: Hei! :)

Skriv en ny kommentar

hits