Koke kraft - hvorfor og hvordan?

Jeg er sammen med en kokk, ergo kraftkoking har lenge vært en del av våre matvaner. Men det var den kloke Viblans som først gjorde meg oppmerksom på kraftens mange kvaliteter. Kraft er gull, og det er ikke tull!

Hvorfor:

  • Smaken: Har du kraft på frysen kan du alltid lage et velsmakende måltid. Kraft kan enklest sett være et lite måltid i seg selv. 
  • Mineraler: Kraft inneholder verdifulle mineraler, deriblant kalsium.
  • Gelatin: Kraft inneholder gelatin. Og gelatin er rikt på proteinet kollagen, som fins i alt bindevev.
  • Reparerer og balanserer: Kraft (kollagen) reparerer tarmene, virker foryngende på huden, er godt for leddene, avgifter og beroliger. For barn i vekst er kraft ekte supermat, som i - gir superkrefter!
  • God økologi (og økonomi): Kraftkoking er god økologi (kan man si det?)! Man lager mat av noe som ellers/vanligvis havner i søpla. Noe å tenke på i en tid hvor knapphet på ressurser er et aktuelt tema, om ikke her til lands per idag, så er heller ikke vi isolert fra den store helhet.





Hvordan:

  • Samle på bein: Du får kjøpt kraftbein hos en slakter eller i frysedisken på en dagligvarebutikk. Vi samler ogsså på bein fra middagene våre. Kyllingskrog, lammelår, kotelettbein (ikke svin) osv. plukkes/gnages rene for kjøtt og så hiver vi dem i en pose i frysen. Etter en stund har vi en god pose, og det betyr at det er tid for kraftkoking. Jeg har ingen motforestillinger mot å blande forskjellige typer bein i samme kraftgryte.
  • Ha kraftbeinene i en stor gryte, og fyll vann til over beinene.
  • Ha i eplecidereddik, eddiken er helt vesentlig for å trekke mineralene ut av beinene. Jeg bruker ca. (1/2-)1 dl eddik i en stor gryte fylt med kraftbein (min gryte er på 10 liter). La gryta stå ca. en time etter at du har hatt i eddiken før du setter på varmen.
  • Kok opp kraften og fjern så skummet som legger seg på toppen. Deretter er det bare å la kraften simre med lokket på snei i 12-24 timer. 
  • Til slutt siles kraften og fylles på glass. Sett glassene kaldt umiddelbart, slik at gelatinet stivner. Deretter fyller du frysen med de deilige kraftsakene.

Bruk kraften i: Supper, sauser, stapper, stuinger, gryteretter, pizzasaus, pastasaus, "drikkebuljong" osv.

Det er ikke verre. Vi koker kraft kanskje en gang i måneden, det er i grunnen veldig overkommelig.

Til sommeren har jeg lyst til å få meg en kokeplate utendørs, så kan kraften stå der og putre. Da slipper man lukta innendørs, ikke at det gjør så mye... Kom igjen folkens, kok i vei!

13 kommentarer

Helene

18.02.2013 kl.22:57

Akkurat det innlegget jeg var på jakt etter :) Har kontaktet slakteren og fått vite at jeg kan kjøpe margbein til kraft der så da måtte jeg bare ha en oppskrift og den kom jo du med. Gleder meg til kraftkoking :)

Helhetlig Liv

19.02.2013 kl.09:05

Flott innlegg Une! Kraft er jo supersupermat :-) Heldig du er som har en kokk i huset!

Une

19.02.2013 kl.12:56

Helene: Supert :-)

Une

19.02.2013 kl.14:03

Helhetlig Liv: Ja, ganske praktisk ;-)

Hege alias Nyte

20.02.2013 kl.08:41

hei, Så fin blogg du har, gleder meg til å lese mer...

Så fint innlegg, nå hvet jeg hvorfor jeg koker kraft, og hvorfor jeg skal gjøre det oftere ;-)

Har i skrivende stund villsvin ribber liggende i eddikvann, hvet ikke hvorfor men det mørner og tar vekk blodsmak tror jeg og hvis det i tilegg drar ut mineraler er det jo supert....

Får alltid noen spørsmål når jeg leser interesante innlegg, så da fyrer jeg løs ;-)

-har du ikke noen grønnsaker i gryta ? ...har egentlig lurt på hvorfor vi har i grønnsaker...

- koker du den ikke inn ?

-blander du f.eks. kylling og oksekjøtt eller lager du to forskjellige ?

-bruker du mest kokte bein eller også rå ?

Her er min yndlingskraft for øyeblikket, liker at den er kokt inn og bukes nesten som buljongterninger...

http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2012/11/kraft-hjemmelaget-kraftbein-demi-buljong.html

håper jeg finner en følgeknapp eller facebook liker så jeg kan få med med nye innlegg :-)

Ha en fin dag :-)

Ida

20.02.2013 kl.16:18

Kjenner at det er på tide å få tak i kraftbein! Takk for spark i baken :-)

Une

20.02.2013 kl.19:36

Hege alias Nyte: Heihei! Spennende med villsvin, mener jeg har smakt det i Italia en gang og at det var skikkelig godt...
Bruker ikke grønnsaker i gryta, men det kan man godt - mot slutten av koketida.
Jeg koker kraften med lokket på gløtt, noe som gjør at den reduseres underveis. Men man kan godt redusere mer.
Jeg blander gjerne bein fra ulike dyr. Kokte bein eller rå bein, begge deler er ok.

Une

20.02.2013 kl.19:50

Hege alias Nyte: Likte bloggen din forresten. Men fikk ikke til å legge kommentar. Kan du ikke åpne for alternativet "navn/nettadresse"?

Hege alias Nyte

21.02.2013 kl.16:27

Hei, takker :-)

synd med kommentaren, elsker kommentarer ;-)

-skal se om jeg kan forandre noe, har tatt vekk 'kontrollord' og alt, men skal se etter med en gang, og håper å se deg igjen på bloggen :-)

Arne

20.01.2014 kl.07:01

Hei !

Fant ut at det blei enklare og mindre lukt med å sette gryta i steikeovnen etter oppkok - putt i eit steiketermometer og det er lett å holde det på 90-tallet - kan gjerne stå der i fleire døgn = enno meir ut av beina.

Une

20.01.2014 kl.13:27

Lurt, Arne! :)

Kjell

04.02.2014 kl.12:46

Takk for flotte tips! Skal kjøpe kraftbein og koke kraft i dag.

Une

04.02.2014 kl.15:05

Kjell: Kjør på! :)

Skriv en ny kommentar

Une

Une

40, Mandal

En blogg til inspirasjon for deg som av ulike årsaker ikke spiser gluten og melkeprodukter. Hel, ren, ekte mat laget fra bunnen av. Her vil du også finne tips til en grønnere hverdag og annet som tilhører det naturlige univers :) Lenger ned på siden finner du link til bloggen på Facebook. E-post: unesmat@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits