Artisjokktid!

Vakre, delikate artisjokker dyppet i olivenolje med sitron. Ingenting kan få meg til å lengte mer etter solfylte, middelhavske omgivelser. Sukk.

 

Det beste er jo å sitte og innta disse lekkerbisknene på en balkong på Sicilia for eksempel, men noen ganger må man ta til takke med second best. Og nestbest er i dette tilfellet heller ikke verst. Man kan jo kose seg på balkongen hjemme også, bare man har tilstrekkelig med pledd ;-) 

For nå er det artisjokksesong og god tilgang på disse godbitene! Til og med Rema1000 hadde tatt seg bryet med å ta inn noen artisjokker, la jeg merke til her om dagen.

Artisjokker er rike på B-vitaminet folat og på antioksidanter. Artisjokkene inneholder også fiberstoffet inulin, som er gunstig med tanke på å opprettholde en balansert tarmflora. Og for de som ikke har fått det med seg - god tarmflora er avgjørende for et godt immunforsvar.

Tilberedning: Man kan rense artisjokkene før man koker dem - ved å kutte av toppen, fjerne de stive bladene rundt sidene og fjerne "skjegget" i midten med en teskje. Hensikten er jo at man skal spise den myke delen nederst på artisjokken.

Jeg tar meg sjelden bryet med å rense dem. Vi gjør slik vi lærte av en grønnssaksselger på Sicilia, vi koker dem rett og slett hele i vann (du kan godt kutte bort stilken) med sitronbåter og havsalt. Det tar ca. 30 minutter å koke dem møre.

Så er det bare å maule i vei. Det er litt som å spise reker, renskeprosessen er en del av måltidet. Riv av ett og ett blad, dypp den myke og spiselige, nederste delen i en god olivenolje tilsatt sitron, salt og pepper. Underveis pleier jeg å fjerne de stive blomsterhårene i midten med en skje. Etter en stund kommer du inn til det myke "hjertet" (som er den indre, nedre kjerne) av artisjokken.

Fryyyyd!

3 kommentarer

Åh, ja! artisjokk er godt! :-)
merker jeg er skeptisk.... ;) Men absolutt villig til å prøve! Skal se etter dem neste gang jeg er på ICA i Mandal! :)

Aila

01.04.2011 kl.19:10

Jeg må innrømme at jeg aldri har kjøpt artisjokk ferske i butikken. Men det er bare fordi jeg ikke har visst hva jeg skal ha det sammen med eller hvordan jeg skal tilbrede den. Men kanskje jeg skal stikke innom Rema 1000 i morgen :-)

Skriv en ny kommentar

hits