Artisjokktid!

Vakre, delikate artisjokker dyppet i olivenolje med sitron. Ingenting kan få meg til å lengte mer etter solfylte, middelhavske omgivelser. Sukk.

 

Det beste er jo å sitte og innta disse lekkerbisknene på en balkong på Sicilia for eksempel, men noen ganger må man ta til takke med second best. Og nestbest er i dette tilfellet heller ikke verst. Man kan jo kose seg på balkongen hjemme også, bare man har tilstrekkelig med pledd ;-) 

For nå er det artisjokksesong og god tilgang på disse godbitene! Til og med Rema1000 hadde tatt seg bryet med å ta inn noen artisjokker, la jeg merke til her om dagen.

Artisjokker er rike på B-vitaminet folat og på antioksidanter. Artisjokkene inneholder også fiberstoffet inulin, som er gunstig med tanke på å opprettholde en balansert tarmflora. Og for de som ikke har fått det med seg - god tarmflora er avgjørende for et godt immunforsvar.

Tilberedning: Man kan rense artisjokkene før man koker dem - ved å kutte av toppen, fjerne de stive bladene rundt sidene og fjerne "skjegget" i midten med en teskje. Hensikten er jo at man skal spise den myke delen nederst på artisjokken.

Jeg tar meg sjelden bryet med å rense dem. Vi gjør slik vi lærte av en grønnssaksselger på Sicilia, vi koker dem rett og slett hele i vann (du kan godt kutte bort stilken) med sitronbåter og havsalt. Det tar ca. 30 minutter å koke dem møre.

Så er det bare å maule i vei. Det er litt som å spise reker, renskeprosessen er en del av måltidet. Riv av ett og ett blad, dypp den myke og spiselige, nederste delen i en god olivenolje tilsatt sitron, salt og pepper. Underveis pleier jeg å fjerne de stive blomsterhårene i midten med en skje. Etter en stund kommer du inn til det myke "hjertet" (som er den indre, nedre kjerne) av artisjokken.

Fryyyyd!

3 kommentarer

Åh, ja! artisjokk er godt! :-)
merker jeg er skeptisk.... ;) Men absolutt villig til å prøve! Skal se etter dem neste gang jeg er på ICA i Mandal! :)

Aila

01.04.2011 kl.19:10

Jeg må innrømme at jeg aldri har kjøpt artisjokk ferske i butikken. Men det er bare fordi jeg ikke har visst hva jeg skal ha det sammen med eller hvordan jeg skal tilbrede den. Men kanskje jeg skal stikke innom Rema 1000 i morgen :-)

Skriv en ny kommentar

Une

Une

40, Mandal

En blogg til inspirasjon for deg som av ulike årsaker ikke spiser gluten og melkeprodukter. Hel, ren, ekte mat laget fra bunnen av. Her vil du også finne tips til en grønnere hverdag og annet som tilhører det naturlige univers :) Lenger ned på siden finner du link til bloggen på Facebook. E-post: unesmat@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits